Zmierzchu majowy, purpurą się ściel! Z jabłonnych kwiatów – czar tobie i biel! W jedną się falę stapiają bez fal – Ze światłem – smutek, a ze smutkiem – dal. Ten Maj w niebiosach, zwieczorniały Maj! Przypomnij wszystko – i zrozum – i łkaj… Bolesław Leśmian, Zmierzch majowy
Wyjątkowe chwile muszą mieć właściwą oprawę. Czekoladowe uwielbienie potęguje posmak wiśniówki, słodkich czereśni i puszystej bitej śmietany. Nie wypada oczekiwać więcej, odczuwając taką rozkosz.
Ciasto
- 3 żółtka
- 3 jaja
- 130 g cukru pudru
- 100 g mąki
- 30 g kakao
Syrop z wiśniówką – do naponczowania ciasta
- 60 g cukru pudru
- 40 ml wiśniówki
- 60 ml wody
Bita śmietana
- 750 ml śmietanki 30 procent
- 400 g serka mascarpone
- 2 krople aromatu waniliowego
- ewentualnie: 2-3 łyżki cukru pudru (patrz: uwagi)
Masa czereśniowa
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- ok. 450 g czereśni drylowanych w syropie, odsączonych
- 100 ml syropu
Dekoracja
- 100 g gorzkiej czekolady, startej nożykiem do obierania warzyw
- kilka czereśni
- Przygotowanie ciasta: jajka, żółtka oraz cukier puder ubij na sztywno w misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą. Miska nie może stykać się z wodą. Zdejmij miskę znad garnka i dalej ubijaj do ostygnięcia masy. Ostrożnie wymieszaj z suchymi, przesianymi składnikami używając metalowej łyżki. Nie rób tego energicznie, aby nie utracić pęcherzyków powietrza zawartych w masie. Ciasto przełóż do foremki (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, gdy ciasto stanie się sprężyste. Ciasto umieść na metalowej podstawce do ostygnięcia. Po ostygnięciu przetnij ciasto na 3 krążki.
- Przygotowanie syropu: w rondelku podgrzej cukier z wodą – do momentu rozpuszczenia cukru. Zagotuj i odstaw. Dodaj wiśniówkę i odstaw rondelek. Przestudzonym syropem naponczuj (np. strzykawką) każdy krążek ciasta.
- Przygotowanie masy czereśniowej: zagotuj syrop z mąką kukurydzianą. Zestaw z ognia, dodaj odsączone czereśnie.
Warstwy
- 1 krążek ciasta naponczowany syropem
- bita śmietana
- 2 krążek ciasta naponczowany syropem
- bita śmietana
- masa czereśniowa
- 3 krążek ciasta naponczowany syropem
- bita śmietana na wierzchu i bokach
- obsypanie boków ciasta wiórkami czekoladowymi; ewentualnie uformowanie rozetek z bitej śmietany
Uwagi:
- Czereśnie możesz zastąpić wiśniami. Tort będzie bardziej kwaskowaty. Możesz również wykorzystać wiśnie/czereśnie z kompotu.
- Do bitej śmietany nie trzeba dodawać serka mascarpone. W oryginalnej recepturze go nie ma. Nie trzeba też dodawać cukru pudru do bitej śmietany. W oryginalnym przepisie też go nie ma – jedynie jest wzmianka o posypaniu rozetek z bitej śmietany cukrem pudrem. Jeśli masz syrop z wiśni/czereśni to cukier nie jest potrzebny. Jeżeli użyjesz wiśni z kompotu to jednak warto posłodzić bitą śmietanę, co najmniej 2-3 łyżkami cukru.
- Wiórki czekoladowe wygodnie jest przykładać do ciasta za pomocą szerokiej szpatułki do wygładzania ciasta.
- Foremka może mieć większą średnicę. Ciasto upieczone w foremce 26 cm da się jeszcze pokroić na 3 krążki, ale są one bardzo cienkie. Mogą wtedy zrobić się jakieś dziury.
Literatura
Opracowanie własne na podstawie Le cordon bleu, kuchnia domowa torty i ciasta, Kolonia 1998 r.