Ukręcenie z kulki aksamitnego, cudownie sprężystego ciasta na pizzę, niczym utalentowany pizzaiolo – bezcenne.
Tymczasem dokonuję zamachu na ledwie wyrośnięte ciasto przy użyciu pospolitego wałka. Ale i tak jest pysznie.
W szanującej się pizzerii pizzaiolo zwykle kończy dzień na zarobieniu ciasta na pizzę, pokrojeniu i uformowaniu kulek. Do wieczora następnego dnia ciasto jest wyrośnięte i lżejsze dla żołądka.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 300 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka oliwy
Sos – mieszamy poniższe składniki
- puszka pomidorów krojonych
- ok. 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżki oregano
- ząbek czosnku
Przygotowanie
Drożdże rozpuść w wodzie, pozostaw na 10 minut. Do rozczynu dodaj mąkę i pozostałe składniki. Wyrób ciasto i następnie podziel na dwa blaty. Rozwałkuj każdy z nich, posmaruj oliwą, nakłuj co 5 cm. Sos przełóż na pizzę i dodaj do niej ulubione składniki. Piecz w temp. 2200 C przez ok. 15 minut.
Źródło: opracowanie własne