W niezmordowanej pogoni za najlepszymi kompozycjami korzennych przypraw i tradycyjnych ziół, przynoszącymi rozkosz i orzeźwienie, zapuszczam się do kuchni perskiej. Na ruszt wyruszają drobiowe kąski w zachwycającej marynacie, która niebawem uwolni spirale kuszących aromatów – uprażonych, zmielonych ziaren kuminu, ognistych papryczek chili, roztartego czosnku i tymianku.
Rzeczy ulotne są zakorzenione w naszej wyobraźni o wiele głębiej niż większość dóbr materialnych…
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
Marynata
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 szalotka, posiekana
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 papryczka chili, posiekana (lub w wersji łagodniejszej, dla dzieci, 2 łyżki słodkiej papryki)
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie
Kawałki mięsa pokrój na 3-cm kawałki, obtocz w marynacie i pozwól im odpocząć na 30 minut. Namocz patyczki do szaszłyków i nadziewaj na nie zamarynowane fileciki.
Szaszłyki piecz w temperaturze 2300 C przez ok. 25 minut.
Zainspirował mnie przepis ujęty w książce Agnieszki Mielczarek, Pascala Brodnickiego „Dobre życie. Dieta i rozwój z coachem zdrowia”, wydawnictwo Pascal, 2014 r.