Wiesiołkowatość
Paź królowej
bez zadęcia
pochyla trąbkę. A.Talaga
Wobec piękna natury, pióro, pędzel i kulinarne mozaiki są marnością… Ale pokusić się zawsze warto, choćby dla tej refleksji.
Sałatka Paź królowej
- czarna soczewica (3/4 szklanki suchej soczewicy ugotuj w proporcji 1:2; ok. 15 minut)
- ananas – 6 plastrów
- mały słoik dyni konserwowej – ok. 180 g, po odsączeniu
- czarna fasola konserwowa – 200 g
- czarne oliwki – ok. 100 g
- ser Old Irish Cheddar – ok. 150 g (na potrzeby zdjęcia użyłam sera przygotowanego z jogurtu typu greckiego z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i niebieskiego barwnika; jogurt przełożyłam na gazę rozłożoną na sitku, zacisnęłam gumką recepturką, przełożyłam do lodówki, codziennie lekko odciskałam; na 3 dzień był gotowy)
- łosoś wędzony na gorąco – 125 g
- prażony sezam – 3 łyżki (na potrzeby zdjęcia lekko pozłocony złotem spożywczym)
- sos winegret (3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, kilka kropel sosu Worcestershire, szczypta słodkiej papryki, sól)
Pomysł/ opracowanie własne.