Bez słów
pierwsze maliny
z ust do ust. Dorota Ocińska
Składniki:
- 375 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- ok. 100 g brązowego cukru (w oryginalnym przepisie 115 g);
- 150 g mrożonych (jeśli mrożone – nie rozmrażaj ich) lub świeżych malin;
- 2 jajka;
- 150 ml mleka;
- 125 g stopionego, wystudzonego masła
Kruszonka:
- 50 g mąki;
- 30 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę;
- 2 łyżki brązowego cukru
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia; dodaj sól, cukier i maliny. Zamieszaj, zrób w środku dołek. Do suchej masy dodaj mokre składniki tj. roztrzepane lekko jajka, mleko i stopione masło. Wymieszaj wszystko metalową łyżką, tak by połączyć składniki. Nie mieszaj zbyt długo – ciasto ma być grudkowate. Łyżką nakładaj ciasto do formy mufinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Składniki kruszonki wyrób palcami, aż powstaną okruchy. Wierzch każdej mufinki obłóż kruszonką; lekko dociśnij. Mufinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 2100C i piecz ok. 30 minut (do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka mufinki będzie po wyjęciu suchy).
Literatura:
Le cordon bleu; kuchnia domowa, Mufinki, Kolonia, 2000 r.
Haiku autorstwa Doroty Ocińskiej (Doroty Karin) opublikowane w European Quarterly Kukai #13, Spring 2016