W plątaninie rozmaitych zakazów i nakazów, którymi obłożona jest kuchnia żydowska kryje się wiele kulinarnych specjałów czekających na wyjątkowe doznania smakowe… wzmaga się wilczy apetyt, spragnione słodyczy podniebienie przeszywa dreszczyk.
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 50 g migdałów w płatkach
- małe opakowanie śliwek kalifornijskich
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1/3 kostki masła
- sól do smaku
Przygotowanie
Pokrojonego w kostkę fileta podsmaż kilka minut na maśle, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, migdały oraz pokrojone śliwki kalifornijskie. Smaż do momentu, aż migdały nabiorą głębokiej, rumianej barwy.
Przepis otrzymałam od koleżanki (w podanej recepturze były także rodzynki, ale wystarczająco smacznie i słodko jest bez nich).