Ta jedna sekunda, kiedy czas i miejsce nie mają znaczenia, wszystko wokół zlewa się w jedno olśnienie, niepozorne odkrycie nadaje mniejszy lub większy sens zwykłym sprawom, a przy zamkniętych oczach uwalnia się dobry smak.
Ta jedna chwila radości przy wspólnym stole bądź na jednym z tysięcy wydeptanych szlaków, gdy dzielenie się tym co zrobimy nabiera głębszego wymiaru…
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka, pokrojony w kostkę
- przyprawa gyros
- 3 jajka (białka ubij na sztywną pianę)
- 1/2 kostki masła, roztopionego
- 3 bułki kajzerki, pokrojone w kostkę
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pokrojone kajzerki zalej masłem i dodaj pozostałe składniki. Masę przełóż do wysmarowanej masłem foremki i piecz 1 godzinę w temperaturze 180°C. Rolada zyska ciekawy odcień smakowy dzięki dodaniu świeżych ziół, np. pietruszki, koperku lub papryki czy też usmażonych pieczarek. Przypieczony lekko wierzch rolady i cudowny aromat zwiastuje początek uczty. Roladę podaj z sosem czosnkowym, który dodatkowo podkręci smak potrawy.
To miejscowa receptura, z Koła Gospodyń Wiejskich w Chorągwicy, która przez „Babski kocioł” wiedzie do krainy prostych i pysznych smaków Małopolski.