Kotleciki z bobu

Kategorie Dania główne, Kaligrafia, Miniatury, PrzepisyPosted on
Placuszki z bobu, szybkie danie z bobu, smaczne placki z bobu

Delikatne, miękkie placuszki o nienachalnej urodzie, ale zaskakujące przyjemnym aromatem ugotowanych warzyw. O ostatecznym szlifie smakowym kotlecików decydują proste dodatki – podsmażona cebula i pokrojone pomidory. Czy może być prościej w upalne popołudnie?


Składniki na ok. 20 kotlecików


  • 1 kg bobu
  • 1 bułka namoczona w wodzie, a następnie odciśnięta
  • 2 jajka
  • 80 g bułki tartej + kilka łyżek do obtoczenia kotlecików
  • 4 cebule średniej wielkości
  • ok. 180 g marchewki (wystarczą 2 marchewki średniej wielkości)
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • zielenina – wg upodobań – np. pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie


1. Ugotuj bób razem z marchewką i cebulą a następnie odlej wodę i zblenduj warzywa. Bobu nie obieraj ze skórki.
2. Dodaj resztę składników i formuj kotleciki. Jeżeli się rozpadają, dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej.
3. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Dodatki: podsmażona cebula, pokroje w talarki pomidory.

Kaligrafia małopolska, kaligrafia Pan Tadeusz, tam plącząc w marchwi zielonej warkoczu wysmukły bób obraca na nią tysiąc oczu, kaligrafia uncjałanajlepszy przepis na placki z bobu, kotlety z bobu, sprawdzony przepis na placki z bobu, pomysł na szybki obiadkaligrafia kulinarna, kaligrafia jedzenie, kaligrafia małopolska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *