Delikatne, miękkie placuszki o nienachalnej urodzie, ale zaskakujące przyjemnym aromatem ugotowanych warzyw. O ostatecznym szlifie smakowym kotlecików decydują proste dodatki – podsmażona cebula i pokrojone pomidory. Czy może być prościej w upalne popołudnie?
Składniki na ok. 20 kotlecików
- 1 kg bobu
- 1 bułka namoczona w wodzie, a następnie odciśnięta
- 2 jajka
- 80 g bułki tartej + kilka łyżek do obtoczenia kotlecików
- 4 cebule średniej wielkości
- ok. 180 g marchewki (wystarczą 2 marchewki średniej wielkości)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- zielenina – wg upodobań – np. pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
1. Ugotuj bób razem z marchewką i cebulą a następnie odlej wodę i zblenduj warzywa. Bobu nie obieraj ze skórki.
2. Dodaj resztę składników i formuj kotleciki. Jeżeli się rozpadają, dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej.
3. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Dodatki: podsmażona cebula, pokroje w talarki pomidory.