Bloki czekoladowe na glinianej podstawie.

Rozkoszna słodycz bez wyrzutów sumienia – czy to w ogóle jest możliwe?
Za ażurem kuchennej zazdrostki czeka słodka pokusa. Każdy mały kęs przybliża do radości.


Składniki


Krok pierwszy – podgrzej poniższe składniki, nie doprowadzając do zagotowania!

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 250 masła

Krok drugi – do przestudzonej masy dodaj:

  • 500 g mleka w proszku
  • ok. 150 g pokruszonych herbatników
  • 250 g posiekanych orzechów (mogą być różne rodzaje)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • Opcjonalnie: 1 łyżka ostropestu, pokruszone kawałki gorzkiej czekolady, 1 łyżka sezamu

Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Masę przełóż do szklanej formy  i wstaw do lodówki.

Na zdrowie!

Źródło: przepis własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *