Rozkoszna słodycz bez wyrzutów sumienia – czy to w ogóle jest możliwe?
Za ażurem kuchennej zazdrostki czeka słodka pokusa. Każdy mały kęs przybliża do radości.
Składniki
Krok pierwszy – podgrzej poniższe składniki, nie doprowadzając do zagotowania!
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 250 masła
Krok drugi – do przestudzonej masy dodaj:
- 500 g mleka w proszku
- ok. 150 g pokruszonych herbatników
- 250 g posiekanych orzechów (mogą być różne rodzaje)
- 100 g suszonej żurawiny
- Opcjonalnie: 1 łyżka ostropestu, pokruszone kawałki gorzkiej czekolady, 1 łyżka sezamu
Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Masę przełóż do szklanej formy i wstaw do lodówki.
Na zdrowie!
Źródło: przepis własny