16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. Takiej okazji nie można było zmarnować…
Składniki – na 2 średnie bochenki
Krok pierwszy – rozczyn
- 15 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- ok. 100 g mąki kukurydzianej
- ok. 200 g mąki pszennej
Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj mąkę. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Krok drugi – ciasto właściwe
- 20 g otrębów z żurawiny
- 10 g soli
- 50 ml oleju rzepakowego + trochę do natłuszczenia formy
- 50 ml miodu
- ok. 300 g mąki pszennej
Przygotowanie
Wymieszaj rozczyn z pozostałymi składnikami i zagnieć. Do miski wlej olej i włóż zagniecione ciasto. Natłuść je i pozostaw do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj dwa bochenki i zostaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut w temp. 2000 C.
Na zdrowie!
Zainspirował mnie przepis ujęty w książce Gӧran Sӧderin, George Strachal, Vademecum domowego wypieku pieczywa, Warszawa 2010