Witaj w krainie ciasteczek: maślanych, kruchych, pełnych orzechów. W okresie świątecznym przyda się mały, chrupiący kawałek nieba. Skusisz się?

Składniki

  • 3 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 130 g mąki)
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru (80 g)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów, np. włoskich (ok. 80 g)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • kilka łyżek mąki pszennej, do podsypywania ciasta przy wałkowaniu

Mąkę posiekaj z masłem, cukrem i orzechami, a następnie rozetrzyj między palcami na drobne grudki (jak przy cieście na tartę). Dodaj żółtka i śmietanę i wyrób szybko elastyczne ciasto. Gdy nabierze jednolitej konsystencji, zawiń je w folię i włóż do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj podsypując je mąką i wykrawaj ciasteczka. Ułóż je delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni do delikatnego zrumienienia.

kruche ciasteczka orzechowe, sprawdzone przepisy na ciasteczka, ciasteczka z orzechami, ciasteczka niewyrastające, ciasteczka z odciskanymi wzorami, pyszne ciasteczka orzechowe, domowe ciasteczka, szybkie ciasteczka orzechowe, ciasteczka na szybko
maślane ciasteczka, świąteczne ciasteczka, ciasteczka z nutą orzechową
ulubione ciasteczka orzechowe, ciasteczka z orzechami włoskimi, przepisy na ciasteczka, najlepsze kruche ciasteczka
przepisy lokalne Wieliczka, przepisy lokalne Kokotów, ciasteczka Kokotów, ciasteczka orzechowe z mąki krupczatki, ciasteczka z mąki krupczatki

Przepis własny, inspirowany lekturą „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego” pod red. B. Rotter-Stankiewicz i J. Jelonek. Książka została wydana przez Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *