Witaj w krainie ciasteczek: maślanych, kruchych, pełnych orzechów. W okresie świątecznym przyda się mały, chrupiący kawałek nieba. Skusisz się?
Składniki
- 3 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 130 g mąki)
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki cukru pudru (80 g)
- 1 szklanka zmielonych orzechów, np. włoskich (ok. 80 g)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kilka łyżek mąki pszennej, do podsypywania ciasta przy wałkowaniu
Mąkę posiekaj z masłem, cukrem i orzechami, a następnie rozetrzyj między palcami na drobne grudki (jak przy cieście na tartę). Dodaj żółtka i śmietanę i wyrób szybko elastyczne ciasto. Gdy nabierze jednolitej konsystencji, zawiń je w folię i włóż do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj podsypując je mąką i wykrawaj ciasteczka. Ułóż je delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni do delikatnego zrumienienia.
Przepis własny, inspirowany lekturą „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego” pod red. B. Rotter-Stankiewicz i J. Jelonek. Książka została wydana przez Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdowie.