orzechowiec z powidłami i masą budyniową

Ciasto orzechowe z powidłami

Kategorie Przepisy, SłodkościPosted on

„Dzisiaj i ty

Jesteś goły,

Jesienny księżycu”. Kobayashi Issa

Przycupnę tylko na chwilę, przelotnie i melancholijnie. W końcu jesień i zanika świat. Pozostają mi małe źródła pocieszenia.

  1. Ciasto
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 160 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany,
  • dodatkowo masło do natłuszczenia blaszek i bułka tarta do ich obsypania

2. Składniki do wyłożenia na ciasto – przed pieczeniem

  • 2 słoiki powideł śliwkowych,
  • 6 białek,
  • 150 g cukru,
  • 200 g orzechów włoskich

3. Składniki na masę budyniową – jako przełożenie obu blatów ciasta, po ich upieczeniu

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła

ad. 1 Z podanych składników zarób ciasto i podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj. Dwie blaszki posmaruj masłem, oprósz bułką tartą, wyłóż na nich oba kawałki ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach.

ad. 2 Ciasto posmaruj powidłami (po 1 słoiczku na blaszkę). Na powidłach rozsmaruj ubitą pianę z białek i cukru (6 białek + 150 g cukru – do podziału na dwie blaszki; cukier dodaj pod koniec ubijania białek). Na pianę wyłóż pokrojone orzechy włoskie (200 g orzechów – do podziału na dwie blaszki).

Placki piecz 30 minut w temperaturze 1800C. Jak orzechy będą się rumienić – wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.

ad. 3 Przygotuj budyń – ugotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstaw na chwilę z palnika. Do gorącego mleka dodaj rozbełtane żółtka, zmieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie i zagotuj masę. Budyń odstaw do ostudzenia (w temperaturze pokojowej).

Przygotuj masę budyniową – masło (ważne – w temperaturze pokojowej) przełóż do miski i ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego połączenia składników.

Masę budyniową przełóż na jeden z placków (oba placki muszą być ostudzone) i przykryj drugim plackiem. Przekładanie drugiego placka na pierwszy można sobie ułatwić krojąc go wcześniej na dwie lub trzy części.

orzechowiec, ciasto imieninowe z orzechami, strare receptury na ciasta orzechowe, pychotka orzechowa
kaligrafia haiku, kaligrafia Issa, polska kursywa gotycka, kaligrafia Wieliczka, food&calligraphy, food blogger
Dzisiaj i ty Jesteś goły Jesienny księżycu
food and calligraphy, polish calligraphy, kaligrafia Wieliczka, kaligrafia Kokotów, kaligrafia i gotowanie
Dzisiaj i ty Jesteś goły Jesienny księżycu
orzechowiec z powidłami i masą budyniową

Haiku Kobayashi Issa w tłumaczeniu Czesława Miłosza.

Przepis na ciasto otrzymałam od mojej serdecznej koleżanki, Małgosi Gibas, bez mała 20 lat temu 🙂

W piątkowy wieczór „trójkowy” „mogłabym wbijać pazurki w groszek ptysiowy”. Z tym groszkiem, to małe zapożyczenie od Krystyny Sienkiewicz – ale to cudo, które trafnie określa moje kulinarne „ja”. Drapieżne poszukiwania dobrego smaku w książkach „z epoki” ale również tych współczesnych z reguły wiodą mnie do ciekawych odkryć, albo niepohamowanych eksperymentów. Lubię też kaligrafować, malować miniatury i haftować koralikami. Nie są to moje główne zajęcia, dlatego wybacz, jeśli wpisy na moim blogu nie będą ukazywać się często. Znajdź tu coś dla siebie, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów albo się nimi zainspiruj. A może razem wypromujemy genialny produkt, który zachwyci odwiedzających tę stronę? W końcu wszyscy poszukujemy dobrego smaku…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *