Drożdżówki ze śliwkami

Kategorie Kaligrafia, Przepisy, SłodkościPosted on

„A soul, a soul cake, please good missus a soul cake. An apple, a pear, a plum a cherry, any good thing to make us all merry. A soul, a soul cake, please good missus a soul cake. One for Peter, two for Paul, three for Him who made us all (…)”. Słowa/muzyka: Paul Stookey, Tracey Batteast, Elene Mezzetti

https://www.youtube.com/watch?v=k1gRK8hwqkY

Tak miłosłowem pośród michałków tkane pragnienia.

drożdżówki ze śliwkami, ciastka ze śliwkami, a bun with plums with crumble, food&calligraphy

Składniki na zaczyn (drożdże rozetrzyj łyżką w misce, dodaj pozostałe składniki na zaczyn i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia)

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (temp. nie wyższa niż 40 st).

Pozostałe składniki na ciasto (na ok. 10 drożdżówek)

  • 1/2 kg mąki pszennej (przesianej),
  • 7 łyżek cukru (1/2 szklanki, 100 g),
  • 1 łyżeczka soli (płaska),
  • 1 jajko (rozbełtane) + 1 jajko do posmarowania brzegów ciasta przed pieczeniem,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 75 g masła (roztopionego i przestudzonego).

Nadzienie śliwki (ok. 10 sztuk)

Kruszonka (składniki kruszonki rozetrzyj palcami i przełóż na śliwki)

  • 2 łyżki zimnego masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru.
  1. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w środku dołek i przełóż do niego pozostałe składniki (za wyjątkiem masła); dodaj wyrośnięty zaczyn i zagnieć ciasto. Mleko wlewaj do mąki z uwagą, aby nie wlać za dużo, bo ilość płynu zależy od suchości mąki i wielkości jaj. Ciasto ugniataj energicznie ręką; po ok. 10-15 minutach, gdy ciasto zaczyna lśnić, jest gładkie, dodaj rozstopione masło i ugniataj jeszcze kilka minut, aż ciasto zrówna się z masłem (podsypując delikatnie mąką). Wyrobione ciasto wysmaruj masłem, aby nie utworzyła się na nim skorupa i odstaw na 1 godzinę.
  2. Po godzinie wygnieć ponownie ciasto, pozbywając się pęcherzy powietrza; rozwałkuj je na placek o grubości ok. 1-1 1/2 cm, wytnij w nim szklanką koła o średnicy ok. 8 cm, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstęp między plackami). Ciasto musi wyrosnąć po raz drugi (ok. 15 minut). Dnem mniejszej szklanki naciśnij delikatnie każdy placek. Do wgłębień przełóż pokrojone śliwki (środkiem ku górze) i obłóż je kruszonką. Ciasto na brzegach posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  3. Placki przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 2000 C przez ok. 20 minut (do zrumienienia ciasta).
placki drożdżowe, ciastka ze śliwkami, sprawdzony przepis na drożdżówki
a soul cake calligraphy, polish calligraphy, a soul cake kaligrafia, uncjała kaligrafia
uncial calligraphy, uncjała, tekst piosenki kaligrafia, kaligrafia literacka
a soul cake kaligrafia, kaligrafia literacka, kaligrafia uncjała
kaligrafia Kokotów, kaligrafia małopolska, kaligrafia wieliczka, kaligrafia literacka, uncjała
drożdżówki ze śliwkami sprawdzony przepis, przepis na drożdżówki ze śliwkami
placki ze śliwkami, food and calligraphy, drożdżówki z kruszonką
polish calligraphy, food and calligraphy
Tkane pragnienia

Opracowanie własne na podstawie:

  1. M. Disslowa, Jak gotować, Praktyczny podręcznik kucharstwa, Poznań 1930 r.,
  2. M. Grzymska, Przepisy czytelników, lato, Warszawa 1997 r.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *