„A soul, a soul cake, please good missus a soul cake. An apple, a pear, a plum a cherry, any good thing to make us all merry. A soul, a soul cake, please good missus a soul cake. One for Peter, two for Paul, three for Him who made us all (…)”. Słowa/muzyka: Paul Stookey, Tracey Batteast, Elene Mezzetti
https://www.youtube.com/watch?v=k1gRK8hwqkY
Tak miłosłowem pośród michałków tkane pragnienia.
Składniki na zaczyn (drożdże rozetrzyj łyżką w misce, dodaj pozostałe składniki na zaczyn i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia)
- 50 g świeżych drożdży,
- 5 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (temp. nie wyższa niż 40 st).
Pozostałe składniki na ciasto (na ok. 10 drożdżówek)
- 1/2 kg mąki pszennej (przesianej),
- 7 łyżek cukru (1/2 szklanki, 100 g),
- 1 łyżeczka soli (płaska),
- 1 jajko (rozbełtane) + 1 jajko do posmarowania brzegów ciasta przed pieczeniem,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 75 g masła (roztopionego i przestudzonego).
Nadzienie – śliwki (ok. 10 sztuk)
Kruszonka (składniki kruszonki rozetrzyj palcami i przełóż na śliwki)
- 2 łyżki zimnego masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru.
- Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w środku dołek i przełóż do niego pozostałe składniki (za wyjątkiem masła); dodaj wyrośnięty zaczyn i zagnieć ciasto. Mleko wlewaj do mąki z uwagą, aby nie wlać za dużo, bo ilość płynu zależy od suchości mąki i wielkości jaj. Ciasto ugniataj energicznie ręką; po ok. 10-15 minutach, gdy ciasto zaczyna lśnić, jest gładkie, dodaj rozstopione masło i ugniataj jeszcze kilka minut, aż ciasto zrówna się z masłem (podsypując delikatnie mąką). Wyrobione ciasto wysmaruj masłem, aby nie utworzyła się na nim skorupa i odstaw na 1 godzinę.
- Po godzinie wygnieć ponownie ciasto, pozbywając się pęcherzy powietrza; rozwałkuj je na placek o grubości ok. 1-1 1/2 cm, wytnij w nim szklanką koła o średnicy ok. 8 cm, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstęp między plackami). Ciasto musi wyrosnąć po raz drugi (ok. 15 minut). Dnem mniejszej szklanki naciśnij delikatnie każdy placek. Do wgłębień przełóż pokrojone śliwki (środkiem ku górze) i obłóż je kruszonką. Ciasto na brzegach posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Placki przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 2000 C przez ok. 20 minut (do zrumienienia ciasta).
Opracowanie własne na podstawie:
- M. Disslowa, Jak gotować, Praktyczny podręcznik kucharstwa, Poznań 1930 r.,
- M. Grzymska, Przepisy czytelników, lato, Warszawa 1997 r.