Fale Dunaju

Kategorie Kaligrafia, Miniatury, Przepisy, SłodkościPosted on
Fale Dunaju, kaligrafia literacka, kaligrafia małopolska, stare przepisykaligrafia kulinarna, Mistrz i Małgorzata kaligrafia, Michaił Bułhakow kaligrafia, czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?, pyszne ciasto, ciasto tradycyjne,

„-To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata (…)

– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?

To czysty spirytus”. Mistrz i Małgorzata

Dzisiaj pora na coś naprawdę pysznego. Co prawda bez spirytusu, a fale będą tylko słodkie, ale jak lubicie naponczowane ciasta, to koniecznie go dodajcie. Nie zaszkodzi. Ja chwilowo wybieram wersję bez alkoholu.

Składniki na blaszkę 290x220mm

Ciasto (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

  • 700 g wiśnie (użyłam wiśni w syropie); jeśli wiśni jest mniej, do ciasta można dodać obrane, pokrojone gruszki.
  • 250 g masła
  • 160 g cukru (zmniejszyłam z 250 g)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do nasączenia ciasta

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżeczki rumu

Masa budyniowa

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • kieliszek wódki (opcjonalnie)

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju
  1. Utrzyj masło z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym i solą. Miksuj masę, aż cukier się rozpuści. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników.
  4. Do masy dodaj ubitą pianę z białek.
  5. Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 2/3 ciasta, rozprowadź równomiernie.
  6. Do pozostałej części ciasta dołóż kakao i 3 łyżki mleka. Wyłóż na jasne ciasto.
  7. Wiśnie wydryluj i ułóż na cieście delikatnie dociskając. Oprócz wiśni można też ułożyć obraną, pokrojoną gruszkę.
  8. Ciasto piecz w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut – do tzw. suchego patyczka.
  9. Wystudzone ciasto nasącz płynem z podanych składników.
  10. Przygotuj masę budyniową: Z 1/2 litra mleka odlej 1/2 szklanki, do której dodaj mąkę ziemniaczaną i 2 żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej masę z mąką ziemniaczaną i żółtkami i gotuj przez chwilę w niskiej temperaturze. Masa powinna być bardzo gęsta. Całość wystudź i przełóż do lodówki. Utrzyj zimne masło, a następnie dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu miksując cały czas. Na koniec można dodać kieliszek wódki. Masę budyniową przełóż na wystudzone ciasto.
  11. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej; dodaj oleju (czekoladę pokrusz i umieść z olejem w misce położonej na garnku z gotującą się wodą – woda nie powinna dotykać miski). Wystudzoną polewę przełóż na masę budyniową.
  12. Ciasto włóż do lodówki.
Fale Dunaju, ciasto z wiśniami, ciasto z gruszkami, ciasto ucierane, tradycyjne ciasta, kaligrafia ciasto
kaligrafia małopolska, kaligafia literacka, Mistrz i Małgorzata, starodawne przepisy na ciasto, najlepszy przepis na Fale Dunaju, Michaił Bułhakow kaligrafia
Mistrz i Małgorzata, cytaty Sylwester,
mistrz i małgorzata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *