„-To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata (…)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?
To czysty spirytus”. Mistrz i Małgorzata
Dzisiaj pora na coś naprawdę pysznego. Co prawda bez spirytusu, a fale będą tylko słodkie, ale jak lubicie naponczowane ciasta, to koniecznie go dodajcie. Nie zaszkodzi. Ja chwilowo wybieram wersję bez alkoholu.
Składniki na blaszkę 290x220mm
Ciasto (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
- 700 g wiśnie (użyłam wiśni w syropie); jeśli wiśni jest mniej, do ciasta można dodać obrane, pokrojone gruszki.
- 250 g masła
- 160 g cukru (zmniejszyłam z 250 g)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 375 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Do nasączenia ciasta
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 4 łyżeczki rumu
Masa budyniowa
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250 g masła
- kieliszek wódki (opcjonalnie)
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju
- Utrzyj masło z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym i solą. Miksuj masę, aż cukier się rozpuści. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników.
- Do masy dodaj ubitą pianę z białek.
- Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 2/3 ciasta, rozprowadź równomiernie.
- Do pozostałej części ciasta dołóż kakao i 3 łyżki mleka. Wyłóż na jasne ciasto.
- Wiśnie wydryluj i ułóż na cieście delikatnie dociskając. Oprócz wiśni można też ułożyć obraną, pokrojoną gruszkę.
- Ciasto piecz w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut – do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto nasącz płynem z podanych składników.
- Przygotuj masę budyniową: Z 1/2 litra mleka odlej 1/2 szklanki, do której dodaj mąkę ziemniaczaną i 2 żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej masę z mąką ziemniaczaną i żółtkami i gotuj przez chwilę w niskiej temperaturze. Masa powinna być bardzo gęsta. Całość wystudź i przełóż do lodówki. Utrzyj zimne masło, a następnie dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu miksując cały czas. Na koniec można dodać kieliszek wódki. Masę budyniową przełóż na wystudzone ciasto.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej; dodaj oleju (czekoladę pokrusz i umieść z olejem w misce położonej na garnku z gotującą się wodą – woda nie powinna dotykać miski). Wystudzoną polewę przełóż na masę budyniową.
- Ciasto włóż do lodówki.