Gofry z nutą pomarańczy

Kategorie Przepisy, SłodkościPosted on
Chrupiące gofry, sekret udanych gofrów

„Pierwszy dzień wiosny –

plac zabaw obsiadło

stado wróbli”. Z. Truchlewska

gofry z likierem pomarańczowym, polewy do gofrów, chrupiące gofry, dobre gofry, gofry inspiracje, jak podać gofry

Porcja uczuć

Ciasto na gofry (ok. 12 szt.); 1 szkl. =250 ml: wlej do miski 1,5 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju (80g)*, 3 żółtka – całość lekko zmiksuj. Dodaj 2 szklanki mąki (300g), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość lekko zmiksuj na gładkie ciasto, a następnie dodaj (po 1 łyżce, delikatnie) pianę ubitą z 3 białek z dodatkiem szczypty soli.

* spróbuj zmniejszyć ilość oleju na rzecz masła klarowanego (np. 50 g oleju + 30 g roztopionego masła klarowanego) – dla smakowitości.

Gofry piecz w nagrzanej gofrownicy posmarowanej olejem, do średniego zrumienienia (starając się nie otwierać klapy gofrownicy w trakcie pieczenia, tak, aby wypiek był udany).

Sekret chrupiących gofrów? ubij dobrze pianę z białek, delikatnie przełóż ją do ciasta, postaraj się by Twoje ciasto miało odpowiednią konsystencję – gęstszą od ciasta naleśnikowego (mniej więcej taką, jak śmietana); po wylaniu na tackę powinno bez problemu rozlać się w każdą szczelinę, nie otwieraj gofrownicy w czasie pieczenia, po upieczeniu przełóż gofry na kratkę do pieczenia (w przeciwnym razie zatrzymają w sobie wilgoć i będą miały gumowatą konsystencję). Moc gofrownicy też ma znaczenie.

Bita śmietana: szklankę śmietanki 36 proc. ubij z 1 łyżeczką cukru pudru.

Sos pomarańczowy: Do rondelka wlej 3/4 szklanki soku z pomarańczy (sok wyciśnięty z 2 małych pomarańczy), dodaj 30 g masła, skórkę startą z 1/2 pomarańczy, 2 łyżeczki cukru, 30 ml likieru pomarańczowego lub likieru ze skórek pomarańczy, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w kilku łyżkach wody. Całość delikatnie doprowadź do zagotowania i gotuj przez chwilę do zgęstnienia.

gofry jak znad morza, chrupiące gofry, sprawdzony przepis na gofry, gofry z polewą pomarańczową, gotowanie i kaligrafia, cooking&calligraphy, kuchnia literacka, kaligrafia Wieliczka, kaligrafia Kokotów, kaligrafia małopolska
haiku Zuzanna Truchlewska, cooking&calligraphy

Literatura:

opracowanie własne z inspiracji:

  1. Wpisu na stronie https://aniagotuje.pl/przepis/gofry
  2. „Desery. Wielka Księga Kucharska”, Kolonia, 2000 r.; red. Wydawnictwo Baran i Suszczyński
  3. Haiku autorstwa Z. Truchlewskiej – „Przekrój”, wiosna 2023

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *