„Na mój powrót przyniosła śliwki na białym talerzu”. L. A. Davidson w tłumaczeniu Czesława Miłosza
Tykanie zegara, który dawno zapomniał chodzić na czas, cichy szum laptopa, chrapanie zza kuchennej ściany. Uwielbiam ten wieczorny spokój i wspomnienia dobrych smaków. Takich jak ten.
Składniki (na 16 dużych knedli)
- 1 kg ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka=130g)
- 2 jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- śliwki, 16 dużych (zawsze kupuję więcej); ok. 700g
- sól
- dodatkowo: cukier do posypania, 3 łyżki masła, śmietanka
- Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę. Ziemniaki mogą być obrane przed gotowaniem lub ugotowane w mundurkach. Nie wpływa to znacząco na smak knedli.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki, wyrób jednolite ciasto (powinno być lekko klejące) i uformuj kulę.
- Kulę podziel na 4 części. Z każdej z nich uformuj wałek, który podziel na 4 części. Ten podział sprawdzi się w przypadku dużych śliwek. W przypadku mniejszych każdy wałek dzielę na 5-6 części (w zależności od wielkości śliwek). Każdą część ciasta rozpłaszcz delikatnie w dłoniach i umieść w niej wypestkowaną śliwkę. Zlep brzegi ciasta i uformuj kulkę. Knedle odłóż na oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
- Zagotuj dużą ilość wody, osól ją i wrzuć do niej knedle.
- Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotuj je dodatkowo przez 5 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzach, pamiętając o zlaniu z nich reszty wody. Knedle możesz polać roztopionym masłem, posypać cukrem, przyozdobić kleksem śmietanki.
Praktyczne wskazówki
- Ciasto łatwo przygotujesz „na oko” jeśli zapamiętasz, żeby ziemniaków było więcej niż mąki, mniej więcej w proporcji 3:1. Im mniej wsypiesz mąki, tym ciasto będzie delikatniejsze. Jak to zrobić w praktyce? Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki uklep w garnku, podziel na 3 części, 1 z nich wyjmij. Na to miejsce wsyp mąkę (tyle ile się zmieści w miejscu wyciągniętych ziemniaków). Dodaj pozostałe ziemniaki oraz resztę składników.
- Ziemniaki po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozgotowane
Jest to przepis rodzinny.