(…) W rzece Heraklita ryba kocha rybę, twoje oczy – powiada – lśnią jak ryby w niebie, chcę płynąć razem z tobą do wspólnego morza, o najpiękniejsza z ławicy (…). W. Szymborska
Delikatne w smaku, małe rybne serduszka na stałe zapisane są w moim rodzinnym menu. Może to dlatego, że szybko i prosto je wykonać, a może to ten smak…
Składniki (dla 4 osób)
- 500 g filetów rybnych (np. dorsz, miruna). Mogą być różne rodzaje
- 1 cebula – średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
- 6 łyżek ugotowanej na mleku kaszki manny (ugotowałam 3 łyżki kaszki manny w 1 szklance mleka)
- 3 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierki
- 1 jajko
- pęczek natki koperku, pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Podane składniki (z wyjątkiem koperku i pietruszki) zmiksuj, na koniec dodaj posiekaną zieleninę. Uformuj kotleciki, obtocz w panierce i smaż do zrumienienia. Z uwagi na lepkość masy, przy formowaniu kotlecików pomagam sobie łyżkami.
Kotleciki pięknie prezentują się w towarzystwie surówki z gotowanych buraków z dodatkiem jogurtu, majonezu i soku z cytryny (na pięć łyżek ugotowanych buraków daję 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę majonezu i 1 łyżeczkę soku z cytryny).
Przepis rodzinny
Fragment wiersza „W rzece Heraklita” pochodzi z tomiku poezji W. Szymborskiej „Wiersze wybrane”, Kraków 2004 r.