„Marchewkowe o ogrodzie miewam sny, w marchewkowym stanie jest najlepiej mi”. Chociaż tekst Andrzeja Mogielnickiego ma swoje ukryte przesłanie, to jednak wolę jego bajkowe zabarwienie.
A jaki jest bajkowy smak? To zależy. Teraz, w magicznym oczekiwaniu na pierwszą gwiazdkę, wystarczy słodycz marchewki, chrupkość orzechów, delikatność migdałów i szczypta orientu. Wszystko się może zdarzyć.
Składniki
- 6 żółtek
- 170 g cukru
- 250 g marchewki, startej
- 125 g migdałów, mielonych
- 125 g orzechów laskowych, mielonych
- 50 g okruchów ciasta
- 50 mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1/4 łyżeczki imbiru, mielonego
- mała szczypta goździków, mielonych
- skórka starta z 1 cytryny
- 6 dużych białek
Polewa serowa:
- 75 g masła o temperaturze pokojowej
- 75 g serka homogenizowanego lub twarożku
- 140 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji lub aromatu waniliowego
Przygotowanie
- Zmiel orzechy laskowe oraz migdały. Wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
- Zetrzyj na tarce marchewkę.
- Piekarnik podgrzej do 190°C.
- Żółtka ubij w kąpieli wodnej z połową cukru (tj. w misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Woda nie może dosięgać miski).
- Ubij białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsyp pozostały cukier. 1/3 piany wymieszaj z utartą marchewką.
- Do miski z żółtkami dodawaj naprzemiennie: 1/3 suchych składników, 1/3 marchwi i skórki z cytryny – do momentu wymieszania całej masy. Na koniec do masy dodaj pozostałą pianę z białek. Wszystkie składniki mieszaj bardzo delikatnie, aby pozostawić w cieście jak najwięcej powietrza (najlepiej drewnianą łyżką).
- Ciasto przełóż do okrągłej foremki o średnicy 20-21 cm i piecz 45 minut w temperaturze 190°C.
(wykonaj test patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe). - Ostudź ciasto 10 minut zanim wyciągniesz je z blaszki, przełóż je następnie na metalową podstawkę, aby całkowicie ostygło.
- Ostudzone ciasto posmaruj polewą serową. Przygotowując polewę, utrzyj masło z cukrem, dodając stopniowo serek homogenizowany.
To jedno z najlepszych ciast korzennych, jakie jadłam i z całą pewnością najlepszy marchewkowiec.
Zmodyfikowany przepis na ciasto marchewkowe pochodzi z książki Le Cordon Bleu, Kuchnia domowa, Torty i ciasta pod red. K. Halsey, Kolonia, 2000 r.