Marchewkowiec

Kategorie Przepisy, SłodkościPosted on
Le cordon bleu, marchewkowiec, najlepsze ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe z imbirem

„Marchewkowe o ogrodzie miewam sny, w marchewkowym stanie jest najlepiej mi”. Chociaż tekst Andrzeja Mogielnickiego ma swoje ukryte przesłanie, to jednak wolę jego bajkowe zabarwienie.
A jaki jest bajkowy smak? To zależy. Teraz, w magicznym oczekiwaniu na pierwszą gwiazdkę, wystarczy słodycz marchewki, chrupkość orzechów, delikatność migdałów i szczypta orientu. Wszystko się może zdarzyć.


Składniki


  • 6 żółtek
  • 170 g cukru
  • 250 g marchewki, startej
  • 125 g migdałów, mielonych
  • 125 g orzechów laskowych, mielonych
  • 50 g okruchów ciasta
  • 50 mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1/4 łyżeczki imbiru, mielonego
  • mała szczypta goździków, mielonych
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 6 dużych białek

Polewa serowa:

  • 75 g masła o temperaturze pokojowej
  • 75 g serka homogenizowanego lub twarożku
  • 140 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji lub aromatu waniliowego

Przygotowanie


  1. Zmiel orzechy laskowe oraz migdały. Wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Zetrzyj na tarce marchewkę.
  3. Piekarnik podgrzej do 190°C.
  4. Żółtka ubij w kąpieli wodnej z połową cukru (tj. w misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Woda nie może dosięgać miski).
  5. Ubij białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsyp pozostały cukier. 1/3 piany wymieszaj z utartą marchewką.
  6. Do miski z żółtkami dodawaj naprzemiennie: 1/3 suchych składników, 1/3 marchwi i skórki z cytryny – do momentu wymieszania całej masy. Na koniec do masy dodaj pozostałą pianę z białek. Wszystkie składniki mieszaj bardzo delikatnie, aby pozostawić w cieście jak najwięcej powietrza (najlepiej drewnianą łyżką).
  7. Ciasto przełóż do okrągłej foremki o średnicy 20-21 cm i piecz 45 minut w temperaturze 190°C.
    (wykonaj test patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  8. Ostudź ciasto 10 minut zanim wyciągniesz je z blaszki, przełóż je następnie na metalową podstawkę, aby całkowicie ostygło.
  9. Ostudzone ciasto posmaruj polewą serową. Przygotowując polewę, utrzyj masło z cukrem, dodając stopniowo serek homogenizowany.

To jedno z najlepszych ciast korzennych, jakie jadłam i z całą pewnością najlepszy marchewkowiec.
Zmodyfikowany przepis na ciasto marchewkowe pochodzi z książki Le Cordon Bleu, Kuchnia domowa, Torty i ciasta pod red. K. Halsey, Kolonia, 2000 r.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *