„(…) w kosmatym
rozkrojonym
melonie nocy
wnętrze słodkie i soczyste”. H. Poświatowska
Porcja czułości:
Melona obierz i nadaj mu nową, ulubioną formę; dodaj owczy ser, kilkanaście listków bazylii, garść skarmelizowanych orzechów (np. włoskich); posyp subtelnie majerankiem i zmielonym zielem angielskim (po 1/3 łyżeczki), a na koniec udekoruj sosem pomarańczowym.
Sos pomarańczowy możesz zrobić tak: roztop 30 g masła, dodaj sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy (3/4 szkl.), 2 łyżeczki cukru, 30 ml likieru pomarańczowego (lub likieru ze skórek z pomarańczy), skórkę startą z 1/2 pomarańczy, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w kilku łyżkach wody – wszystkie składniki podsmaż chwilę, do zgęstnienia sosu. Smakuje obłędnie.
Opracowanie własne, inspirowane lekturą:
- Desery. Wielka księga kucharska, Kolonia, 1998 r., redakcja Wydawnictwo Baran i Suszczyński
- A. Seghi, Domowa kuchnia włoska
Tak, przed snem; Only the winds https://youtu.be/SeBu4ioFiT4