„Z dynią na desce
tańczy sierp księżyca
Kometa pestek” Aneta Talaga
Składniki
- 100 g mąki orkiszowej
- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 115 g brązowego cukru
- 500 g dyni, obranej ze skórki i pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 125 ml oleju roślinnego
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- Obraną, pokrojoną na kawałki dynię wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w temperaturze 1900C. Odstaw do ostygnięcia; po czym zblenduj i połącz z pozostałymi, mokrymi składnikami (rozkłóconymi jajkami, olejem, mlekiem i zapachem waniliowym).
- Do dużej miski przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i dodaj pozostałe suche składniki. Zamieszaj i zrób w środku dołek.
- Do dołka w mące wlej mokre składniki i wymieszaj całość metalową łyżką. Nie mieszaj zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
- Ciasto przełóż do formy mufinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Mufinki piecz w temperaturze 2100C ok. 25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka mufinki będzie po wyjęciu suchy.
Literatura
Le Cordon Bleu, Kuchnia domowa, Mufinki, pod polską red. W. Malinowskiej, Kolonia 2000 r.