Gdy zabrakło Ci uśmiechu miałem dla Ciebie wiersz o gwiazdach garść orzechów miałem wtedy gdy zabrakło Ci uśmiechu. Marek Grechuta
W leniwe niedzielne popołudnie rytmiczny trzask pękających skorupek zwiastuje orzechowy uśmiech biesiadników. Mali bohaterowie nieśpiesznie wyskakują z łódek i chwiejnym krokiem zdążają pod czekoladową pierzynkę na poobiednią drzemkę.
Składniki – ciasto naleśnikowe
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- ok. 250 g mąki pszennej (2 1/2 szklanki)
Składniki – masa orzechowa
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki miodu
- 1 kieliszek wódki
- ok. 90 g masła
- Składniki ciasta naleśnikowego zmiksuj (mąkę dodawaj stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego). Chochlą nabieraj porcje ciasta i każdą z nich usmaż na rozgrzanej patelni wysmarowanej masłem.
- Do gotującego się mleka dodaj orzechy, masło, wódkę i miód. Gotuj chwilę.
- Naleśniki przełóż masą orzechową i udekoruj, np. czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Przepis własny inspirowany lekturą książki „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego” pod red. B.Rotter-Stankiewicz, Gdów (na podstawie przepisu KGW Niewiarów).