Oponki

Kategorie Kaligrafia, Przepisy, SłodkościPosted on
kuchnia małopolski, dobry przepis na oponki, przepisy karnawałowe, przepis KGW Kunice, przepisy zapusty

Kiej ostatki, to ostatki,

niech się trzęsą babskie zadki.

Składniki na ciasto (na 22 oponki)

  • 1/2 kg mąki (4 szklanki)
  • 1/2 kg białego sera
  • 120 g cukru tj. ok. 3/4 szklanki cukru (zmniejszyłam z 1 szklanki)
  • 3 jajka (z białek ubij pianę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli

Dodatkowo olej do smażenia i cukier puder do posypania oponek.

  1. Z podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm.
  2. Szklanką wycinaj kółka, a w ich środku małym kieliszkiem dziurki.
  3. Oponki smaż na rozgrzanym oleju – najlepiej w szerokim rondlu.
  4. Po usmażeniu posyp oponki cukrem pudrem.
przepisy na karnawał, słodkości karnawałowe, sprawdzone przepisy na karnawał, zapusty, przepis KGW Kunice, przepisy kół gospodyń wiejskich, kiej ostatki to ostatki niech się trzęsą babskie zadki, polish cookies, polish calligraphy, food&calligraphy, food and calligraphy
kaligrafia małopolska, kaligrafia kulinarna, kaligrafia literacka, kaligrafia zapusty, kaligrafia ostatki, kursywa angielska
kaligrafia małopolska
przyśpiewki na karnawał, karnawał teksty, karnawał kaligrafia
powiedzonka karnawałowe, karnawałowe przyśpiewki, teksty na ostatki, rymowanki na ostatki

Przepis KGW Kunice, Małopolska

Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego, red. B. Rotter-Stankiewicz, Gdów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *