Na końcu tęczy malowanej soczystym miąższem dyni, fioletem cebuli i rumieńcem jesiennych jabłek siedzi skrzat i trzyma garniec pełny pysznego kremu. Skosztował go pewnie pędzony siłą pasatów Kolumb i sprowadził to kulinarne złoto do Europy.
Nowy świat został odkryty – czas na banię.
Składniki
- 1 mała dynia
- 4 jabłka
- 2 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku (jeśli zupę przyrządzasz dla dzieci – ogranicz)
- 1 papryczka chili (jeśli zupę przyrządzasz dla dzieci – raczej z niej zrezygnuj i dodaj 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku)
- plasterek imbiru
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu – najlepiej z domowej kostki rosołowej (1 łyżka domowej kostki rosołowej na 1 litr płynu)
- 1 łyżeczka kolendry (najlepiej wcześniej uprażonej i roztartej w moździerzu – podniesie to walory smakowe zupy)
- cynamon do smaku (ok. 1/3 łyżeczki)
- porządny chlust oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pokrojone warzywa i jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dodaj przyprawy i całość zalej bulionem. Zupę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piecz 45 minut bez przykrycia, a następnie zblenduj.
Zainspirował mnie przepis podany w TV przez Jamiego Olivera.
Słaba jestem w kuchni – wytłumacz proszę, co dokladnie rozumiesz przez domową kostkę rosołową?
Strasznie późno odpisuję, przepraszam, ale jestem po chorobie. Domowa kostka to nic innego jak obgotowane mięso z warzywami z dodatkiem przypraw i naturalnych konserwantów – soli, jałowca, wina, które sprawią, że taką kostkę można bardzo długo trzymać w lodówce i dodawać wg potrzeby do zup, sosów, zapiekanek itp. Przepis znajdziesz w dziale „Spiżarnia”.