„Pierniki mają niesamowitą wrażliwość i jakimi emocjami się je obdarzy, wygniatając i wałkując, takimi nasiąkną, a potem oddadzą z nawiązką”. Magdalena Kordel, Serce z piernika
Delikatność kruszejąca nieśpiesznie w objęciach dłoni. Słodycz, która subtelnie łechce kubki smakowe, potęgując ochotę na więcej.
Szlachetna nuta cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków. I oto one – malutkie serduszka z odbiciem słów, jakich tylko pragniesz.
Składniki na ciasto (ok. 50 sztuk)
- 150 g miodu spadziowego (1/2 szklanki)
- 110 g masła
- 40 g cukru trzcinowego Demerara, drobnego (3 łyżki)
- 400 g mąki pszennej (3 pełne szklanki „z wąsem”) 1 szklanka, ok. 130 g
- 1 jajko
- 2 zółtka
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy korzennej, do piernika (przepis poniżej)
- 1 łyżeczka kakao (dla koloru)
- W rondelku rozpuść masło, dodaj miód, cukier i przyprawy. Podgrzej składniki do momentu rozpuszczenia cukru. Odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, kakao, sól, a następnie wszystkie mokre składniki. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie wyrób jednolite ciasto podsypując go równomiernie mąką. Jeśli będzie rzadkie (choć w zasadzie nie powinno), dosyp trochę mąki. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Ciasto przełóż na stolnicę, odrywaj po małym kawałku rozwałkowując go na cienki placek (ok. 2 mm). Formuj ulubione wzory. Ciasto nadaje się idealnie do odciskania liter lub stempli, gdyż mało wyrasta w trakcie pieczenia. Pamiętaj o podsypywaniu każdego kawałka ciasta mąką i obsypywaniu mąką wałka, dzięki czemu nie będzie się kleić.
- Pierniczki piecz w temperaturze 180 stopni, od 6-9 minut. Pierwszą partię piekłam 9 minut, drugą 8, a trzecią musiałam już wyciągnąć z piekarnika po 6 minutach. Obserwuj pierniczki w trakcie pieczenia i reaguj na bieżąco, tak, żeby się nie spaliły.
Do ciasta na pierniczki możesz dodać gotowej przyprawy piernikowej, ale zrobienie własnej mieszanki korzennej to niesamowita frajda i cudowne doznania zapachowe, a przy tym nie trzeba się sztywno trzymać żadnego przepisu. Wybierz ulubione korzenne przyprawy i do dzieła!
Przyprawa korzenna, do pierniczków – 4 łyżki (Składniki przyprawy zmiel w młynku do kawy).
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka goździków
- 10 strączków kardamonu (wyciągnij nasionka)
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 szczypty pieprzu orange lub pieprzu kolorowego
Opracowanie własne