Pizza na cienkim cieście

Kategorie Dania głównePosted on

Pieczenie pizzy w piecu chlebowym, pizza na cieńkim cieście, prosty przepis na pizzę, najlepsza pizza, sprawdzony przepis na pizzę

Ukręcenie z kulki aksamitnego, cudownie sprężystego ciasta na pizzę, niczym utalentowany pizzaiolo – bezcenne.
Tymczasem dokonuję zamachu na ledwie wyrośnięte ciasto przy użyciu pospolitego wałka. Ale i tak jest pysznie.
W szanującej się pizzerii pizzaiolo zwykle kończy dzień na zarobieniu ciasta na pizzę, pokrojeniu i uformowaniu kulek. Do wieczora następnego dnia ciasto jest wyrośnięte i lżejsze dla żołądka.


Składniki


 

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oliwy

 

Sos – mieszamy poniższe składniki

  • puszka pomidorów krojonych
  • ok. 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki oregano
  • ząbek czosnku

Przygotowanie


Drożdże rozpuść w wodzie, pozostaw na 10 minut. Do rozczynu dodaj mąkę i pozostałe składniki. Wyrób ciasto i następnie podziel na dwa blaty. Rozwałkuj każdy z nich, posmaruj oliwą, nakłuj co 5 cm. Sos przełóż na pizzę i dodaj do niej ulubione składniki. Piecz w temp. 2200 C przez ok. 15 minut.

Źródło: opracowanie własne

Pizza na łopacie przed włożeniem dopieca chlebowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *