Risotto ze szparagami

Kategorie Dania główne, PrzepisyPosted on
cooking and calligraphy, risotto ze szparagami, szafranem i jaśminem, kaligrafia kokotów, kaligrafia wieliczka, kaligrafia małopolska, jaśmin w potrawach, potrawy z jaśminu, pomysły na dania z jaśminu, jaśmin jako ozdoba potraw, jak efektownie serwować ryż

jaśminem pachną twe słowa…

risotto jaśminowe, risotto ze szparagami i jaśminem, pomysły na dania z ryżu, potrawy z jaśminem, dania z jaśminem, jaśmin ozdoba
Porcja uczuć

Zeszklij na maśle 1/2 cebuli, dodaj 1 1/2 szklanki ryżu (np. arborio), podsmaż 2 minuty, dolej 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina i przemieszaj, dodaj 1/2 łyżeczki szafranu i niepełne 3 szklanki bulionu – gotuj całość ok. 15 min, mieszając co chwilę. Pod koniec gotowania dodaj ok. 100 g ulubionego, startego sera, kilka kwiatów jaśminu i ugotowane w osobnym garnku, pokrojone szparagi (pęczek).

pomysł na risotto, dania z ryżu, risotto ze szparagami, szafranem i jaśminem
kaligrafia kulinarna, cooking&calligraphy, cooking and calligraphy, ryż ze szparagami i jaśminem, kaligrafia wieliczka, kaligrafia kokotów, kaligrafia małopolska, polish calligraphy, kaligrafia Bolesław Leśmian, wiersze Leśmiana kaligrafia
Opracowanie własne z inspiracji:

„Ryż, kolekcja kuchni włoskiej’, red. Agnieszka Żak, Warszawa 2006

B. Leśmian, „Ty przychodzisz jak noc majowa

Czy pozwolisz, że Ci powiem ….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *