„Spojrzał, dodał mi urody, a ja wzięłam ją jak swoją. Szczęśliwa, połknęłam gwiazdę”. W. Szymborska, Przy winie

poezja Wisławy Szymborskiej kaligrafia, polish poets' calligraphy, bastarda, kaligrafia Wieliczka, kaligrafia Kokotów, kaligrafia Małopolska, wiersz przy winie

Porcja uczuć

Jeśli masz ochotę na prosty sernik malinowy w zaledwie 4 krokach…

  1. Spód tortownicy/ formę na tartę: wyłóż biszkoptami (ok. 15 sztuk)
  2. 400 g malin zmiksuj, przetrzyj przez gęste nylonowe sitko, by oddzielić pestki, a następnie dodaj do 1 galaretki malinowej rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody. Odstaw na ok. 0,5 godziny do lekkiego stężenia
  3. Śmietanę kremówkę – 35 proc. (1 szklankę, tj. ok. 200 g) ubij na sztywno z 3 łyżkami cukru (ok. 40 g), dodaj 250 g serka mascarpone oraz 2 łyżki stołowe rozpuszczonej żelatyny* (ok. 14 g); *jak obeszłam się z żelatyną: żelatynę wsypałam do 1/4 szklanki letniej wody, poczekałam chwilę aż spęcznieje, po czym przełożyłam szklankę z żelatyną do garnka z małą ilością gorącej wody, zamieszałam żelatynę łyżeczką, tak aby mogła się rozpuścić)
  4. Masę serową przełóż do formy, układając ją w kopczyki. Między kopczykami rozłóż masę malinową. Szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszaj oba składniki. Sernik schłódź w lodówce, min. 4 godziny, aż całość się zetnie.
sernik na zimno, food&calligraphy, prosty sernik z malinami
poezja Wisławy Szymborskiej, bastarda, kaligrafia Wieliczka

Come fly with me…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *