Złoty poranek – słońce przedziera się przez wyziębłe szyby. Pierwsze promienie przepływają leniwie po płatkach róż, kąpiąc się w orzeźwiających aromatach sałatki.
Okienne szprosy kładą się leniwym cieniem na jesienny stół. Światło i cień rozpoczynają swoje codzienne igrzyska.
Składniki
- Puszka kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą
- 100 g grzybów marynowanych
- garść czarnych oliwek
- 6 średniej wielkości ogórków konserwowych
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 średnie jabłko (np. szara reneta)
- szczypta estragonu
- 1/2 pęczka pietruszki
- majonez
Pokrój składniki jak chcesz, wymieszaj jak chcesz i rozkoszuj się dobrym smakiem.
Jest to jedna z tych potraw, które powstały mimochodem, rzekłbyś en passant.
A moim laurem niech będzie nadanie jej nazwy 🙂