Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebula do stopnia cebuliczności. Cebulasta na zewnątrz, cebulowa do rdzenia, mogłaby wejrzeć w siebie cebula bez przerażenia. W nas obczyzna i dzikość ledwie skórą przykryta, inferno w nas interny, anatomia gwałtowna, a w cebuli cebula, nie pokrętne jelita. Ona wielokroć naga, do głębi itympodobna. Wisława Szymborska, Wiersze wybrane, Cebula, fragment
Może by tak zrobić tartę? Cebulastą, cebulową, byt niesprzeczny. Wszak kwitną hibiskusy, nawłoć, róże…
Składniki – ciasto
- 300 g mąki (2 kubki)
- 160 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki – farsz
- 1 kg białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilkanaście czarnych oliwek
- gałązka świeżego tymianku
- szczypta soli
- Mąkę przesiej do dużej miski. Rozetrzyj ją palcami z kawałkami schłodzonego masła, tak aby powstały grudki ciasta. Następnie dodaj jajko i sól. Szybko wyrób ciasto i uformuj kulę. Ciasto zawiń w folię i przełóż do lodówki, do schłodzenia na 1 godzinę. Możesz też przełożyć ciasto do zamrażarki na kilka minut, a następnie zetrzeć go na tarce.
- Ciasto rozwałkuj na placek podsypując mąką i przełóż do formy na tartę wysmarowaną masłem. Ciasto przedziurkuj widelcem w kilku miejscach.
- Ciasto na tartę przełóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut. Można z obciążeniem (ciasto przykryj papierem do pieczenia i posyp grochem), ale zwykle tartę piekę bez obciążenia. Po wyjęciu z piekarnika tartę wystudź.
- Cebulę opłucz, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Smaż na bardzo małym ogniu przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zacznie się rumienić zdejmij ją z ognia. Obrany czosnek rozetrzyj z solą. Schłodzony farsz przełóż na tartę, udekoruj oliwkami, tymiankiem i włóż do piekarnika na ok. 30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni.
Literatura
Wisława Szymborska, Wiersze wybrane, Cebula (fragment), Kraków 2004 r.,
M. E. Halbański, Domowa kuchnia francuska, Warszawa 1975 r.,
B. Durda, A. Kwapisz, Kuchnia francuska, Tradycyjne smaki, potrawy Warszawa 2003 r.
M. Łebkowski, Sekrety mojej kuchni, Warszawa 2003 r.