„Śmiech kobiety, zapach dziecka, przyrządzanie kawy – oto różne smaki i zapachy miłości”. Anthony Capella, Ulotny urok kawy

Biszkopt

  • 5 białek – ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj:
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 żółtek (dodawaj stopniowo, po jednym). Wyłącz mikser i dodaj:
  • 100 g mąki pszennej (przesianej),
  • 40 g mąki ziemniaczanej (przesianej)

Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Dno tortownicy wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do foremki i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i zrzuć go w foremce z wysokości ok. 50 cm na podłogę i z powrotem włóż do piekarnika pozostawiając do ostygnięcia (przy uchylonych drzwiach piekarnika). Szczegółowy opis przygotowania biszkoptu zawarty jest w oddzielnym wpisie – Biszkopt.

Krem kawowy

  • 12 żółtek – ubij w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą; miska nie może dotykać wody) dodając stopniowo:
  • ok. 90 g cukru,
  • 100 ml ostudzonej esencji kawowej (ugotuj wcześniej w rondelku 5 łyżek świeżo zmielonej kawy w 1,5 szklanki wody. Po ok. 4 minutach gotowania przecedź wywar przez gęste sitko i ostudź. Odmierz podaną liczbę mililitrów).

Masa powinna być bardzo gęsta. Po ubiciu żółtek odłóż masę do ostudzenia.

  • 200 g masła – utrzyj na pianę, pod koniec ucierania dodaj
  • 2 łyżki mascarpone
  • ostudzoną masę kawową (dodawaj ją stopniowo po 1 łyżce)

Biszkopt przetnij na dwie części, a następnie przełóż kremem. Masy wystarczy na jedno przełożenie blatów biszkoptowych (o średnicy 21 cm), obłożenie tortu i drobne dekoracje.

W oryginalnym przepisie M. Disslowej nie ma serka mascarpone, zwiększone są również ilości masła i cukru.

polska kursywa gotycka, cytaty o kawie, kaligrafia literacka, kaligrafia kulinarna, kaligrafia Wieliczka
Ulotny urok kawy
krem kawowy do tortu, staropolskie przepisy kulinarne, sprawdzony przepis na masę kawową do tortu
Tort kawowy
kaligrafia kulinarna, ulotny urok kawy, polish calligraphy
Ulotny urok kawy
polish calligraphy, antony capella quotation
Ulotny urok kawy

Literatura

Opracowanie własne na podstawie M. Disslowa, Jak gotować, Poznań 1930 r.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *