Na życzenie wyjątkowej nastolatki, bajkowe klimaty z posmakiem orzechów i kawy.
Potrzebne będą dwa biszkopty, trzy przełożenia – dwa orzechowe, jedno kawowe, polewa i wafelki do ułożenia wokół tortu.
Składniki na jeden biszkopt.
- 5 białek (w temperaturze pokojowej) – ubij do sztywności ze szczyptą soli
- 5 łyżek cukru – dodaj do ubitej piany, dalej miksując
- 5 żółtek (w temperaturze pokojowej) – dodaj po jednym w odstępie kilku sekund do ubitej piany, miksując na najniższych obrotach
- 100 g mąki pszennej, przesianej – dodaj do masy mieszając łyżką drewnianą
- 40 g mąki ziemniaczanej – dodaj do masy mieszając łyżką drewnianą.
Dno okrągłej foremki (u mnie: 26 cm) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw niewysmarowane i nie wykładaj ich papierem. Przełóż masę do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zrzuć w foremce z wysokości 50 cm na podłogę, a następnie z powrotem włóż do piekarnika zostawiając uchylone drzwi piekarnika – do całkowitego ostygnięcia. Szczegółowe instrukcje przygotowania biszkoptu znajdziesz w dziale Słodkości – Biszkopt. Biszkopty przekrój na pół i każdy blat naponczuj, np. zaparzoną herbatą z cukrem.
Masa orzechowa 1 – pierwsze przełożenie
- 250 g śmietanki kremówki 30 proc. (1 szklanka) – ubij na sztywno dodając:
- 2 łyżki drobnego cukru, a następnie po ubiciu śmietanki dodaj po jednej łyżce:
- 250 g serka mascarpone (nie przerywaj ubijania)
- 150 g zmielonych orzechów, np. włoskich
Masa kawowa – drugie przełożenie
- 4 żółtka jaj zmiksuj w garnku do konsystencji kremu dodając
- 60 g cukru. Następnie dodaj mieszaninę:
- mleka (10 łyżek) i mąki ziemniaczanej (2 łyżki) – dobrze wymieszaj oraz napar:
- kawy rozpuszczalnej (3 łyżki) rozpuszczonej w 100 ml wody
Masę doprowadź do wrzenia na małym ogniu do zgęstnienia, a następnie schłódź. Po schłodzeniu zmiksuj jeszcze raz.
- 170 g masła (w temperaturze pokojowej) ubij na gładką masę i dodawaj po jednej łyżce masy kawowej nie przerywając miksowania. Jeżeli taką masę chcesz mieć również na wierzchu tortu, podwój liczbę składników, a gotową masę podziel na dwie części – jedna będzie stanowić przełożenie, a druga shrekowe „bagno”.
Masa orzechowa 2 – trzecie przełożenie
- 1 szklanka mleka – zagotuj i dodaj poniższe składniki, podsmażając wszystko przez chwilę
- 2 łyżki miodu
- 80 g masła
- ok. 250 g orzechów włoskich, zmielonych
- kieliszek wódki
„Bagno” – wierzchnia warstwa
- powtórzenie masy kawowej z dodatkiem roztopionych dwóch tabliczek gorzkiej czekolady
Zwieńczeniem pracy jest obłożenie tortu ciasteczkami (ja użyłam „Pryncypałków” – potrzebne będą 3 opakowania po 235 g, ok. 40 wafelków) i ozdobienie tortu zdjęciem Shreka.