„Ty, który stwarzasz jagody
królika z marchewką lato
chrabąszczowe cień wielki
małych liści (…) smutek roślin (…)
ślimaka co zasypia na sześć
miesięcy niezgrabny śnieg co
ma wdzięk większy zanim
zacznie tańczyć serce choćby
na chwilę spraw niech poeci
piszą wiersze prostsze od
wspaniałej poezji”.
Ksiądz Jan Twardowski
Jagoda – szlachetny dar lasu, po który z ukłonem sięgają ludzkie ręce ale również spragnione zwierzęta. Zbieraj ją nieśpiesznie i ciesz się jej smakiem – to jest ten czas. Mała, nieoswojona, lekko kwaśna jagoda użycza swojego aromatu pysznym bułeczkom, zwanym jagodziankami. To subtelna przekąska i słodki podarunek. Posmakuj.
Składniki na 16 jagodzianek
Ciasto drożdżowe:
- ok. 550 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- skórka starta z połowy cytryny
Nadzienie:
- 400 g jagód lub borówki amerykańskiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki
Lukier:
- 1,5 szklanki pudru
- 4 łyżki wrzątku
lub kruszonka (rozetrzyj w palcach poniższe składniki):
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 80 g masła
Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka mleka
Wykonanie
1. Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
2. Resztę z 550 g mąki wsyp do dużej miski. Dodaj resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło, startą skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Jeśli będzie za rzadkie dodaj jeszcze ok. 50 g mąki. Ciasto przykryj ścierką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na blat posypany mąką i uformuj wałek, a następnie podziel go na 16 części.
4. Jagody wymieszaj z cukrem pudrem i mąką.
5. Piekarnik nagrzej do 180°C.
6. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulkę i rozpłaszcz ją na ręce. Na środku placka ułóż jedną dużą łyżkę jagód i zlep brzegi. Uformuj bułeczkę. Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu pamiętając o zostawieniu odstępu między bułeczkami. Bułeczki pozostaw do wyrośnięcia na kilka minut.
7. Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Jeśli zdecydujesz się na kruszonkę, ułóż ją na tym etapie na jagodziankach.
8. Jagodzianki piecz 20 minut, do zarumienienia.
9. Jeśli zdecydujesz się na lukier, rozetrzyj cukier puder z wrzątkiem i polukruj zimne jagodzianki.
Jest to receptura lokalna (w wersji z lukrem), ze wsi Rodaki, położonej w Małopolsce. Osobiście wolę kruszonkę, dlatego podałam przepis na dwie wersje jagodzianki.